Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Het gebruik van trance vormt de spil van deze therapie. Daarnaast maakt de hypnotherapeut gebruik van andere evidence based therapievormen. Dat wil zeggen dat de werking daarvan is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.
In hypnotherapie wordt hypnose therapeutisch ingezet. Een hypnotische staat (trance) wordt doelbewust opgewekt als therapeutisch middel. Je stelt jezelf open voor ontspanning, verbeelding en gedachten. In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je altijd de controle over jezelf.
Hypnotherapie wordt veel toegepast als ondersteuning in een genezingsproces.
Het effect van andere vormen van therapie, zoals Cognitieve Gedragstherapie, EMDR en behandeling van PDS kan vaak worden versterkt wanneer dit wordt gecombineerd met therapeutische trance.
Hypnotherapie is zowel een op zichzelf staande behandelmethode als een waardevolle ondersteuning voor de reguliere en complementaire geneeskunde. De begeleiding kan verder ook bestaan uit:
- Delenwerk
- Sociaal panorama
- NLP
- EMDR
- Gesprekken, RET
- Traumaverwerking
- Ontspanning
- Ik-versterking
- Transactionele Analyse
- Voice Dialogue
- Begeleiding bij pijn en ziekte
- Kindertherapie
- Relatietherapie
Hypnose en hypnotherapie worden niet alleen door hypnotherapeuten toegepast. Ook medisch specialisten zoals chirurgen, anesthesisten, radiologen, artsen en tandartsen maken er gebruik van. In de geestelijke gezondheidszorg maken psychiaters, psychologen en psychotherapeuten met regelmaat gebruik van hypnose.
Hypnotherapeuten werken indien nodig of gewenst samen met artsen. Hypnotherapeuten zijn opgeleid voor en gespecialiseerd in het werken met therapeutische hypnose. Om die reden doen artsen met regelmaat een beroep op hen.